Wednesday, 28 December 2011

Thursday, 15 December 2011

♥ 5th Anniversary ♥

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua..
Alhamdulillah, di hari Jumaat yg mulia ni, kita masih lagi diberi kesempatan utk bersama dengan yg tersayang
Alhamdulillah..hari ni juga merupakan our 5th Anniversary together
Tak sangka..kejap jek masa berlalu..ingat lagi masa masing-masing malu-malu kucing
Ahhh..sungguh indah kenangan itu

Kalo nak recap macam mana kitorang jumpe and couple..
Seriously kitorang sendiri pun tak sangka
Kisah kami xseperti kisah dewa dewi..ataupon kisah sang Arjuna dan pencintanya
Kisah kami lebih sekadar kisah insan biasa yg bersyukur dipertemukan dan berdoa agar kekal abadi selamanya

Perkenalan kami sudah agak lama..waima lebih dari 5 tahun kiraannya..
Cuma menjadi rapat sejak 5 tahun lalu, semasa kami masih belajar
Si dia sebagai senior dan Rinko sebagai junior..ceritera cinta lagak Cinta Kampus kan?
Kami mula rapat selepas kitorang g camping..masing-masing suka outdoor
Suka tukar-tukar cerita..suka jalan-jalan..suka sports...suka motor!

Bagi Rinko, si dia merupakan seorang pendengar yg setia..same with me..
Dia suka memberi pendapat, suka wat lawak bg menceriakan hati Rinko neh hahah
Dia kata Rinko ni jenis x banyak kerenah..senang nak jaga katanya..waa bangga gue ^_^



HAPPY 5TH ANNIVERSARY

RINKOROY

Ok lah..xtaw nk mengomel ape lagi..semoga hari yg mendatang mengeratkan lagi hubungan kami
Sehingga ke peringkat seterusnye..InsyaAllah..lagi 4 bulan lebih wuwuuwuw


P/S: Saya sayang kamu..kamu tahu x? ye, saya tahu kamu sedar tentang itu *BLUSH*

Wednesday, 7 December 2011

❤ Selamat Hari Lahir Bunda 071211❤


Assalamualaikum semua..today is my Bunda birthday
Alhamdulillah, Allah masih panjangkan umur beliau utk sentiasa berada di samping anak-anaknya
Kami bersyukur sangat sebab beliau sentiasa memberi sokongan
Walau pada ketika itu, beliau dalam kesusahan

Terima Kasih Mama,
Jasamu x mampu ku balas
Hanya doa yang mampu ku iringkan
Agar kau sentiasa bersama kami
Hingga ke akhirnya

Us :)
 P/S: Terima kasih keatas segala pengorbanan Mama terhadap kami 5 beradik I LOVE U!!


Wednesday, 30 November 2011

Hari Terakhir November 2011☺

Di hari terakhir November 2011...
Let's Move Forward
  • Bersyukur sebab Bonda dapat pulang dengan selamat dari menunaikan Haji..
  • Teringat hari masa 1st time join tempat kerja baru
  • Terasa sebab celebrate birthday tanpa dia disisi
  • Teringin nak gi makan kat Chilis tapi batalkan hasrat sbb teringat kat dia
  • Terharu sbb kawan2 xlupa birthday, siap celebrate kat karaoke ngn Sunway Lagoon
  • Ingin buat satu perubahan tapi masih belum punya kekuatan
  • Teringat yang bulan ni langsung x wat preparation for my big day hihi
  • Sepanjang hari dalam bulan ni, asyik tidur ngn kucing jek
  • Happy sebab dapat buat appraisal dengan jayanye ^_^
  • Terasa nak pergi memanjakan diri kat spa tapi x tahu nak ajak siapa
  • Muka dah sunburn hasil melepak di Pangkor beberapa hari lalu..tataw bila nk cerah balik hihi
  • Semakin rindu kat dia yg jauh di mata tapi dekat di hati
  • Tak sabar nak tunggu January 2012, dengan azam baru, dan tunggu dia tamat latihan

Tuesday, 29 November 2011

Outing with ♥ 281111

Hi allz..aritu Rinko dapat outing ngn wajah kesayangan hamba..Mr.Fiongsey yg sangat dirindui
Nasib baik Tuan Komandan bagi diorang outing
Ye la baru balik dari latihan kat PGA yg berat tu, bagi la diorang bersuka ria sikit ye dak?

Rinko pergi jemput Mr.Fiancee around 10.00am kat Pulapol tu
Then terus bawak dia pergi makan-makan
Dia dah pesan Rinko bawak baju tukar sbb dia malas nk pkai kemeja Pulapol
xbebas katanye..segan pon hado..
So lepas tukar baju, kitorang jenjalan jek la cuci mata kat area Bukit Bintang tu

Sambil makan and jenjalan dia cerita pengalaman dia kat PGA
Ada yg seronok, ade yg seksa katanya
So Rinko nasihatkan dia yg semua tu dugaan..harap-harap dia tabah menghadapinye
Kitorang pula xsabar nk menghitung hari Passing Out nih hahahah

Us ^_^
Okla..xde pe nak cakap sangat sebenarnye..cuma tengah rindu kat Mr.Fiancee jek heheh


P/S: Be strong sayang..xlama lagi kita jumpe puas2 yek ^_^

Thursday, 24 November 2011

Pangkor Gateway~

Hi allz..haritu Rinko ada ikut company trip to Pangkor..not really campany trip la..
more to department trip..hihi..seronok sangat
Yela, last sekali Rinko g Pangkor, masa tu darjah enam..lama x lama gak arr..
We stay at Pangkor Island Beach Resort, kalo korang amik pakej dia dh include Ferry Transfer and makan skali..
tapi xsure la kan..different org different quotation yg dia dapat..
Rinko lak g under Corporate Packages..biase nye dapat murah sket arr :D
So Rinko upload sket gambar ke Pangkor aritu lah..hihi..cantik~

Baru sampai Jetty Lumut
Ferry from Lumut to Pangkor Island Resort

Pangkor Island Beach Resort Jetty
The Pantai :D
Wildlife yg sgt jinak!
Recreation Centre

Balik..till we meet again
Singgah beli durian!
Kat sana ada macam2 wildlife yg jinak..peacock, hornbills
Bebas berterbangan kat beach area tu, ada sekor peacock tu suka dok kat beranda bilik bos Rinko
Gambar dia ada tapi xbrape clear sbb kamera berwap kerana terlalu sejuk
Rinko amik gambo dia waktu pagi..sbb bilik bos kat sebelah jek

So far, kat resort tu..layanan ok, makanan boleh tahan, sesuai utk sesapa nak honeymoon
Resort ni juga terpilih as a Family resort 2010 kalo x silap ngee~
Kat sana juga Rinko bicycle around Pulau Pangkor for almost 14km..wahhh
Keras kaki taw..menguji stamina betul but we had fun!!
Seeing the nature..happy jek..walopon sunburn..letak la sunblock pon sunburn juge hihi

Balik mountain biking..kitorang berendam dalam laut..ingat nak main banana boat tp sedikit mahal la..
Tapi kitorang berkayak..dah lama x berkayak..agak2 pening lalat disituw! 

Ok lah..Rinko mmg suggest u all g sini sbb pantai yg bersih dan tenang..
Sedap mata memandang

P/S: Nanti rasa nak pergi lagi sbb xpuas main water sports ngeee~

Wednesday, 23 November 2011

Friendship Forever ^_^

Hello all..dah lama agaknye Rinko x post kat blog nih..bersawang sket nampaknye..
Rinko agak busy lah nowadays..meeting..kerja..persiapan kawin hrmm..
Diam x diam dah nak habis bulan November dah kan?
And in November juga Rinko celebrate my lovely birthday but this time..without him
Feel so sad, but thank Allah that i have my bff tercayunk with me..

To my Lovelies (u know who u r)
Thanks for always be there for me
Thanks for cheering me up!
Thanks for d wishes
Thanks for all the present ^_^
Thanks for our friendship..and hope it will last forever
Thanks for continuous support.. I LOVE U!



Thursday, 10 November 2011

Tuesday, 8 November 2011

Happy Weekend :)

As Salam semua and Good Day kepada yang bukan beragama Islam
Rinko kat sini baik-baik sahaje hihih dua tiga hari happy sangat
sebab Mr.Fiance balik hihi..ala sebenarnye x bajet pown dia balik just redha jek kan
But once dia call and inform dapat balik..wah...happy gile hihiks
Rinko g fetch dia and pergi makan-makan, lepak2 hihi
So, dapat lah beraya haji dengan dia walaupon sekejap :)

Sila abaikan muka saya yg tembam yah!
Really hope he will be ok in the camp hihi
Sekarang kan musim penyakit, and especially bila dok ramai2 tu mesti senang kena kan
Haaa..xsabar taw nak tunggu dia habis training..eksaited giler..hihihi :)
Masa dia balik sempat juga la kitorang bincang persiapan kawin
Then kitorang dah engage ngn one vendor for catering
Harga affordable and makanan pon sodap :)
Jom la kengkawan, B2B kat Klang Valley + Seremban, meh la try Teratai Ibunda Catering
Klik jek kat nama diorang nih ek..servis bagus, yg penting makanan tu yg bagus hihi

Thursday, 20 October 2011

Baju Nikah: Sewa atau Tempah?

Hi alls..now Rinko still kat office..menghabiskan sedikit kerja yang ada..blogging sat untuk hilangkan stress..hihii
Haa..to all B2B, what will u prefer? Baju nikah tu sewa je kat butik atau tempah baju baru..wat say u?
Hihi..saje jek tanye sbb Rinko tengah berfikir nih..nk sewa atau tempah..
Nak minta pandangan cik abang..sure dia cakap..xkesah lah..ikut suka lah...so sedikit pening di situ huhu

Kalau sewa, bila dah jumpa design yg kita nk belum tentu saiz kita..warna xkena lah itu lah ini lah
Kalau tempah, pening pula nk fikir design mcm mana...tailor mane nk wat..
Ye la..Rinko masih lagi trauma dengar kisah tailor lari nih..kalau sape yg blur-blur tu sila rujuk kat entry Rinko yg nih ekk..klik sini ..hish seriau!

Oklah..antara design yg Rinko minat seperti di bawah..chantek kan?




Gambar sumber dari pakcik Google :)

Hadoiiii..pening lah..hihihii

Monday, 17 October 2011

Baju Pengantin 2.0

Hahaha..tajuk macam Nasi Lemak 2.0 lah pulok..tp xde kena mengena ye kawan-kawan ngeee
Refer kat Rinko nye previous entry pasal Baju Pengantin? okie...

Baju tu semua cantik-cantik tp Rinko sedih sbb Rinko suke giler yg dress from Dina Halim yg kaler putih tu
Tapi size dia hanya XS jek..tp xpe..kuatkan semangat yek Rinko hihihi :)
Seronoknye bagi sesiapa yg bertubuh kecil hihihi
Yang penting, design baju kat Dina Halim mmg best..malatopzzz!

P/S: Masih lagi dalam proses mencari baju nikah...rasenye baju sanding dah jumpe tapi rahsia yek...dah dekat nnt baru revel..now proses cari pelamin dan yg lain pula :)

Busy~

Hrmm...dua tiga hari ni Rinko memang busy sesangat, kurang sikit wat survey for my wedding huhu
Penat la sensorang nih huhuhu
Kerja ofis melambak..mata macam dah rabun..sembap..iskkkkk~
Cemane nih...ok la...c u guys later..nnt nk hupdate something hihi..love u!


Thursday, 13 October 2011

Wedding Checklist 3 - 2 Weeks Before Your Big Day!

Hai allz..lama dah x hupdate kan..so harini Rinko nak update pasal Wedding Checklist yg seterusnye
This is more to a day before Solemnization Day..hope it helps!

  • Do some meeting with family members - task delegation time :)
  • Confirm the date and time with your Henna Artist
  • Final fitting with your boutique, final meeting with your vendor (catering, dais, OP, MUA etc)
  • Checking on your hantaran, siapa yang akan bawa masa majlis nanti
  • Ensure your leave was approved by ur bos - penting nih! hihi
  • Remind your lovely Bridesmaid, Groom men :)
 P/S: Nervous x..nervous x? Hrm..sape la nak jadi Rinko nye bridesmaid ni huhu

Saturday, 8 October 2011

Jalan-Jalan ke Pameran Pengantin

Hi all..siang tadi Rinko g jalan-jalan sambil survey utk keperluan perkahwinan. Kebetulan pula ada Pameran Pengantin kat AEON AU2 Setiawangsa tu..so jengah-jengah la kat pakej yg hado :)
Ramai juge wedding vendor yg join this event..
Ada LHMedia, Mimi Bridal,Style-Weddings,Azika Collection and ramai lagi

Sebenarnya target Rinko nak cari videorgrapher for my big day, previously survey online jek 
kan so better pergi jumpa sendiri tukang video tu..cewahhhh~

Rinko berkenan dekat pakej videography from Style-Weddings. Previously known as Hora-Horey (Videography) and Durian Kahwin (Wedding Favors) so now diorang dah berada di bawah satu nama which is Style-Weddings. So far, their package is still affordable, but i think pengantin nowadays is willing to invest for their wedding kan..ye la.. once in a life time..but remember, xmo membazir :)

After a few discussion (walopon pernah bincang through email with their sales person), so after tawar menawar here and there, and after berpuas hati dengan apa yg diorang bakal bagi..so Rinko pon agreed to engage them as my Official Videographer for my wedding..hahhh..ilang satu pening kepala hihi

Sales person diorang on that day pon sangat friendly, and sanggup menjawab segala pertanyaan Rinko pasal pakej tu, and sanggup bagi diskaun kat Rinko nih hahahha...thanks taw Hora-Horey a.k.a Style-Weddings. Rinko bukan setakat dapat Video jek, Rinko dapat photo montage,bunting, kad kahwin 500pcs, thank you tag and yg paling special dapat doorgift wedding Nabil & Zira hihihi..creative taw diorang nih..wedding favor diorang adalah board game bertemakan Nabil & Zira in Wonderland :)

Sedikit marah sbb gambar ni sepatutnye rotate hish

So, i really hope i made a right choice, and xsabar nak tunggu hasilnye nanti :) walaupon tahun depan hihihi

P/S: Sometimes, better book time Pameran Pengantin coz harga runtuh hihi and dapat free macam-macam *wink*

Wednesday, 5 October 2011

Wedding Checklist 2 & 2.1 - The Bride + The Groom

For all brides, we need to have proper checklist for our reference. Ye la, sometimes, kita terlupa certain things, so checklist mmg sangat berguna..lagi-lagi mcm Rinko yg kadang-kadang pelupa ni hihi. The checklist may vary for some people, so this is just the basic one lah kan..hope this helps :)

Wedding Checklist 2 - The Bride
 

  • Daftar kursus kahwin kat Pusat Kursus yg diiktiraf Majlis Agama  - DONE!
  • Menghadiri Kursus Kahwin - DONE!
  • Dapatkan Sijil Kursus Kahwin dari Pusat Kursus Kahwin - DONE!
  • Dapatkan borang dari your future Groom
  • Ujian HIV di Klinik Kerajaan
  • Isi borang permohonan berkahwin, bersama akuan bujang dan borang permohonan from your Groom
  • Bawa wali dan 2 orang saksi semasa penyerahan borang

Wedding Checklist 2.1 - The Bride+ The Groom

  • Tetapkan tarikh akad nikah selepas mendapat kelulusan Pejabat Agama, book Jurunikah
P/S: Haaaa..macam banyak kan...list seterusnya lagi agak banyak..hihii...

Wedding Checklist 1

Haa..i just wanna share my wedding checklist with you guys, mana lah taw, leh wat reference kan ♥

Wedding Checklist 1 is for the Groom..so to all Groom out there..cekidaut!!

Mr.Groom Task - based on me n my Fiongsey ^_^
  • Daftar kursus kahwin kat Pusat Kursus yg diiktiraf Majlis Agama  - DONE!
  • Menghadiri Kursus Kahwin - DONE!
  • Dapatkan Sijil Kursus Kahwin dari Pusat Kursus Kahwin - DONE!
  • Isi borang permohonan kahwin (PDRM , JAWI) - tunggu PDRM nye settle dlu,then wat JAWI nye
  • Surat Akuan Bujang dari Majikan
  • Dapatkan tandatangan Jurunikah/wakil/ketua kariah di tempat bermastautin
  • Bawa 2 orang saksi semasa mengambil tandatangan
  • Ujian HIV
  • Serah borang yang lengkap to your bakal BRIDE

Dear Groom, please ensure that you settle all the documents, so you all boleh sedikit bersenang hati bila dah pass all docs to your future Bride. xde la kelam kabut nnt. Especially part HIV test tu, most klinik kerajaan were based on appointment so, please check with the clinic and book the appointment. It is not necessary to come together with your future bride, sorang pon boleh, xde masalah 


P/S: Walaupon ade checklist, still nervous x hengat!

Monday, 3 October 2011

Baju Pengantin?

Haa...tengah pening-pening kepala nih..sibuk juge Rinko nak masukkan entry pasal baju perantin nih hihi
Saje jek..sbb nowadays ngah asyik fikir pasal nak mencari baju perantin jek huhu
Since bakal hubby akan beruniform, mmg agak pening juge la nak mencari baju yg sesuai untuk dipadankan bersama baju uniform tu kan..nnt pkai baju terang2 sgt..menyerlah mak nox! hihi

So, puas berjalan-jalan sane sini, masuk keluar butik sane sini..
Kebanyakan cakap warna yg sesuai adalah CREAM, OFF WHITE, GREY, BLACK, CHAMPAGNE, GOLD, or any PASTEL COLOR :), macam banyak kan pilihan..hish tu yg wat pening tu
Lebih-lebih lagi bila dah survey-survey tu macam-macam yg tersaji depan mata
And macam-macam jugelah yg menarik hati smpai tataw nak pilih..huhu gawat sih~

Ok, ini adalah hasil blog/site walking yg Rinko dapat. Baju-baju diorang cantik sgt and harga pon berpatutan

Credits to Dina Halim Bridal Boutique

Credits to Dina Halim Bridal Boutique

Credits to Azika Collection

Credits to Mimi Bridal
Cantik kan collection diorang..so, sekarang misi Rinko adalah berfikir whether nak tempah baru atau sewa jek..ada cadangan? This is the range of color yg menarik hati Rinko la kan..yg agak2 sesuai untuk majlis Rinko nnt..harap-harap berjaya la Rinko mencari baju perantin nnt yeh :P

Okla allz..xmo mengarut lama-lama..enjoy the pix and good luck hihih

P/S: Sangat berdebar-debar hokayhhh..tolak bulan nih tinggal 6  bulan!





Sunday, 2 October 2011

It's October already~

Salam allz, it's October already..a few month kita dah nak menamatkan tahun 2011 nih..
wah..sungguh pantas masa berlalu kan? huhuhu
Anyway, let's enjoy some music from Nadhira.. nice voice from petite singer :)

A bit info about Nadhira 
She is a Malaysian Born Singer and Songwriter. This talented lady has traveled to many places, 
and grown up in the UK, Brunei and Indonesia.  So enjoice!*wink*

Nadhira ft Ron E Jones: Tear Us Apart

From the first time we met each other
I knew that we'd be together
I saw in your eyes
It's just a matter of time

Don't know if this feels like the real thing
Tell me what to do where do I begin
Don't know where to start
Should I let you in my heart

And all it took was one touch, one kiss
I've never felt love like this
I pray I wish we can have this forever

I told you from the very start
It's always gonna be about us
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

I knew that we would make it this far
No nothing's gonna tear us apart
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

Girl you know that now we're together
I won't leave your side forever
You know that i'm yours
Baby, you're my only girl in the world

Now I have no reason to be alone
Fell in love with you
You are now my home
I'll always be true
I see no one else but you

And all it took was one touch, one kiss
I've never felt love like this
I pray I wish we can have this forever

I told you from the very start
It's always gonna be about us
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

I knew that we would make it this far
No nothing's gonna tear us apart
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

Ain't nothing gonna tear us
Ain't nothing gonna tear us
Ain't nothing gonna tear us apart

Ain't nothing gonna tear us
Ain't nothing gonna tear us
Ain't nothing gonna tear us apart

And all it took was one touch, one kiss
I've never felt love like this
I pray I wish we can have this forever

I told you from the very start
It's always gonna be about us
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

I knew that we would make it this far
No nothing's gonna tear us apart
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

Monday, 26 September 2011

Wedding Vendor Lari?!!

Haaa..sape B2B ni mesti risau kalau tengok tajuk nih kan? Rinko saje nak share pasal cerita yg Rinko dengar masa Rinko g wat facial petang tadi kat Pertama Complex..ala yg kat sebelah Sogo tu..
shopping mall yg x abis-abis sale nye tu hihi..
Tengah syok layan-layan mata ngantuk sambil akak tu urut-urut muka, tetiba kitorang dengar org 
bunyikan loceng kedai facial tu..akak tu ingat customer tapi bukan..
Budak perempuan tu tanya pasal butik selang beberapa kedai dari tempat facial tu
Akak tu tanya kenapa..budak tu jawab yg dia nak ambil baju nikah dia, but tuan butik tu tutup kedai + handphone pon off..dia tanya whether akak tu taw contact number dia yg lain

So akak kedai facial pon memulakan cerita..smbil Rinko dengar dr dalam bilik hihu
Org butik tu beli bisnes dr org lain and then xbyr dah berbulan-bulan
Nak dijadikan cerita, masa bulan puasa yg lepas, tengah org2 butik sibuk menyiapkan order baju raya and all..
owner kedai dtg and rampas semua peralatan menjahit and some brg2 from the boutique..
berlaku jugalah pertengkaran antara owner ngn org butik tu..
Antara barang-barang yg dirampas termasuklah kain2 customer yg ada lam kedai tu..
After that, dah xnmpak dh akak butik tu.
Masa nak raya, rmai customer dtg nak amik baju tapi org butik tu gagal dihubungi smpi sekarang

So, budak perempuan tu mcm sedih la..dia kata dia ada tempah baju kahwin dia kat akak tu
Dah la majlis dia bulan sebelas..ingat nak dtg fitting, tengok2 kedai tutup and org butik xnak angkat phone
aigooo...dia kata org butik tu x patut buat mcm tu..kalau ada masalah kewangan patutnye dia jelaskan pada customer dia..ni x...diam jek..biar customer terpinga-pinga..

Waaa..bila Rinko dengar jek akak tu cerita pasal ni..seriau dibuatnye. Nasib baik Rinko xde tempah baju kat sane sbb butik tu offer pakej yg agak murah..huhu..kalo x..entah-entah Rinko pun kna mcm ni jugak
Takot kan? kadang-kadang, dapat vendor mcm ni..hish..mintak dijauhkan

Cuba bayangkan..kita tengah excited nk p fitting, tp bila smpai, butik tu dah bungkus..
tarikh kawin dah dekat..mane la na cari baju sume..hish..tapi bagi Rinko la kan..
Memang x patut org butik tu wat mcm tu..and x patut gak buat owner kedai tu yg rmpas baju2 
customer dr butik tu..ishhhh....x patut kan?

Oklah, yg penting kita kena sentiasa berhati-hati semasa membuat persiapan..
Macam-macam boleh jadi..huhuhuhu

P/S:Still bersyukur sbb x tempah kat butik tu..kalo x..hish..tataw la