Monday, 31 December 2012

2012 - Tahun yang penuh makna

Salam readers,

Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan untuk hidup hingga hujung 2012 ni. Sedih nak meninggalkan tahun yang penuh makna ni, tetapi agak excited untuk next year 2013

Just to recap 2012, full of up and down and i saw everything has a 'hikmah' behind it. I was blessed with a lots of wonderful people around me. Yang tu memang bersyukur sangat-sangat.

Started with being promoted as a Senior Exec in January, then followed by my solemnization with the love of my life on 11th May 2012. It has been a wonderful moments that started the blissful years of 2012. Alhamdulillah, all happened as planned!!!



I couldn't ask for more..thanks Allah for everything. 

As Salam, Rinko
 




Friday, 23 November 2012

Movie Review : Breaking Dawn Part 2

Salam and Holla everyone! Hope you are doing fine yea
Rinko kat sini okay jek, tengah layan mata supaya mengantuk
So, decide nak buat review pasal Breaking Dawn - Part 2
Alah, cerita bloodsuckers yg dianggap hensem bersama kulit bersinar bak diamond bila terkena matahari tu *oopss jangan kecam saya ya para pencinta Edward* 

Ohh back to the review, setelah terpaksa digeget oleh Edward utk menyelamatkan nyawa Bella ketika proses melahirkan baby Renesmee, Bella becomes a gorgeous vampire + have ability yg menjadi kelebihan bg dia & the Cullens. Dia koma/pengsan kot selama 2 hari and when she's awake, she's craving for blood..so,Edward pun ajar la dia.

Balik tu pulak, jumpa Jacob and bila Bella dapat tau yg Jacob the Wolf dh imprints kat baby Renesmee, punyalah hangin satu badan, dibelasahnye si Jacob ni..haha agak kesian jugakla kat Jacob, tapi yg paling siut Edward gelakkan je..hahaha

Garapan cerita ni sangat menarik, tapi satu jek yg kurang adalah, baby tu nampak sangat 3D nye hrmmmm...tu jek la yg kurang kot masa movie ni. 

Then masa the Volturi datang to kill 'em all, rupanya kami tipu tertipah..Segala pertempuran yg kita tengok kt trailer tu adalah imaginasi semata-mata
Masa tengok movie semalam, bila tau yg tu adalah imagination
Separuh dari penonton ala-ala mencarut manja gitu..hahaha

Ehhh, cakapbanyak-banyak tak guna, so pergi tontontonton to experienced it yourself
Tak rugi harga RM14 tiket wayang dr beli cetak rompak seploh hengget

Enjoy the character yeah XD

TEAM CULLEN & THE WITNESS



Sebenarnya ada lagi gambar yg xcukup, keep it as a surprise la eh :D





Thursday, 15 November 2012

Masih tak terlewat~

Salam,

Tarikh 10.11.12 pasti menjadi pilihan ramai bakal pengantin kan
Same goes to my lovely bff Cik Mimi, or mostly known as Mimot hehe

I'm so sad because cannot make it to her wedding, rasa bersalah juga
Tapi nak buat macam mana, sepupu sebelah suami pun kenduri juga di Kedah
A week before Rinko call Mimot to tell her that i can't attend her wedding
Dari bunyi suara dia Rinko agak dia a bit sad, tp Rinko cakap kat dia
Rinko and hubby akan doakan dia dari jauh, jangan sedih hihi

Seronok sangat my bff dah kawin, hehehe tunggu Rinie,Nuyu ngan Fifi nye turn pulak
Harap-harap cepat bertemu jodoh ye kawan-kawanku

Since Rinko xdapat pergi wedding Mimot, Rinko just hantar wakil jek..
Le Bonda and le sista..ahaks 

So, enjoy the pic, khas buat tatapan sahabat ku Mimot & Hubby
Semoga jodoh kalian berpanjangan hingga ke syurga



P/S: sayang kamu hingga ke syurga suamiku, amin :)

Masih Menunggu~

Ya, aku masih menunggu
Berharap dan menunggu
Moga ada sinar untuk harapan aku nanti

Hanya mampu berdoa
Dan aku percaya pada ketentuanNya

I Love You, Suamiku


Saturday, 13 October 2012

Ku Pilih Hatimu ~

 Lagu ni best gila, enjoy ya... XOXO Rinko



Ku Pilih Hatimu - Ussy Sulistiawati feat Andhika Pratama

ku pilih hatimu tak ada ku ragu
mencintaimu adalah hal yang terindah
dalam hidupku oh sayang
kau detak jantung hatiku

setiap nafasku hembuskan namamu

sumpah mati hati ingin memilihmu
dalam hidupku oh sayang
kau segalanya untukku

janganlah jangan kau sakiti cinta ini

sampai nanti di saat ragaku
sudah tidak bernyawa lagi
dan menutup mata ini untuk yang terakhir

setiap nafasku (setiap nafasku)

hembuskan namamu (hembuskan namamu)
sumpah mati (sumpah mati)
hati ingin memilihmu (ku milikmu)
dalam hidupku oh sayang
kau segalanya untukku ooh

janganlah jangan kau sakiti cinta ini

sampai nanti di saat ragaku
sudah tidak bernyawa lagi
dan menutup mata ini untuk yang terakhir

oh tolonglah jangan kau sakiti hati ini

sampai nanti di saat nafasku
sudah tidak berhembus lagi
karena sungguh cinta ini cinta sampai mati

tolonglah jangan kau sakiti cinta ini

sampai nanti aku tidak bernyawa lagi
dan menutup mata ini untuk yang terakhir

oh tolonglah jangan kau sakiti hati ini

sampai nanti di saat nafasku
sudah tidak berhembus lagi
karena sungguh cinta ini cinta sampai mati
cinta sampai mati


Wednesday, 10 October 2012

Buat Suamiku ❤

Buu,
Sempena monthlyversarry kita yg ke 5 bulan ni,
Sayang sgt bersyukur kerna dianugerahkan seorg suami yg penyayang,
Seorang yg sgt memahami, dan comel lak tu hehe
Semoga impian kita utk menimang cahaya mata dikabulkan oleh Allah SWT

I LOVE U ENDLESSLY

XOXO, Rinko

P/S: Jiwang x..hahahh


Nothing ~

Salam followers and viewers..kot ada yg tengah blogwalking tu heeheh
Rinko tengah update post pakai phone ni,saje je malas nk on laptop
How's life? Hopefully semua ok lah ya
Past few weeks memang busy sgt2 especially kena standby untuk HACCP Audit kat Nando's Pavilion..Alhamdulillah audit tu lulus. Bersyukur sesangat

Harini nak rileks sikit sebab esok bila masuk office sure banyak gila kerja sbb almost 2 week on off masuk office.

So,just be ready for workloads! Grrrr
Semoga diberi ketabahan nak menyiapkan semua kerja

XOXO, Rinko

P/S: Rindu pula pada cik abe hahaha

Thursday, 4 October 2012

Sekadar Renungan :)


Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu,
Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu,
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.
Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun... Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya.

Lovely :)

Semoga kita sentiasa diberi kekuatan untuk menghadapi hari-hari mendatang.
In shaa Allah, dengan izin Nya

XOXO Rinko

Doa 102: Bacaan Dalam Solat, Doa Ifititah

Assalamualaikum semua,

Rinko nak share maksud Doa Iftitah, doa yang kita baca setiap kali solat di rakaat pertama. :)

Untuk manfaat kita bersama, XOXO Rinko

Doa Iftitah




Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku,
Ibadatku,
hidupku,
matiku
adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak
menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Wednesday, 3 October 2012

Doa 101: Doa Mohon Perlindungan Dari Kejahatan Semua Makhluk

Assalamualaikum Lovelies,

Harini Rinko nak share satu doa, harap-harap dapat dimanfaatkan untuk semua yea :)

Sharing is Caring, XOXO Rinko

Talha r.a. meriwayatkan: "Seorang telah datang kepada Abu Darda r.a. dan memberitahu bahawa rumah beliau terbakar. Abu Darda r.a. menjawab: "Tidak, rumah saya tidak terbakar." Kemudian seorang lagi datang dan memberitahu bahawa rumahnya terbakar. Kemudian, ada seorang lagi datang dan memberitahu perkara yang sama dan Abu Darda r.a. memberi jawapan yang sama.
Pada kali yang keempat seorang datang dan memberitahu Abu Darda r.a. "Wahai Abu Darda r.a.! Api telah naik tinggi tetapi apabila sampai kepada rumah tuan, api telah padam."Abu Darda r.a. menjawab: "Saya yakin bahawa Allah Subhanahu wa Ta'ala tidak akan membakar rumah saya. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam telah mengajar saya satu doa yang mana jika dibaca selepas subuh si pembaca akan terselamat dari semua bala dan musibah hingga petang. (Saya telah membaca kalimah-kalimah ini selepas subuh). Oleh itu saya yakin rumah saya tidak akan terbakar."* Doa ini juga baik dibaca pada waktu kita keluar rumah.

Monday, 1 October 2012

Love is in the air~

Hi alls, how's your Monday? Hopefully you have a great Monday.
Normally orang lain tak suka Monday kan..
Tapi Rinko suka..ahhaha..tak tahu sebab apa..
Mungkin rasa semangat kot sebab hubby balik over the weekend
Walaupun sekejap, tapi seronok sangat

Kitorang ada ke Aquaria bawa anak buah buahan jenjalan sekali ngn Bonda and sisters
Seronok...i learn something new pasal ikan-ikan nih hahah
and i can see 'live' jaws, pari, octopus..besar gila..

Nanti Rinko cover la pasal Aquaria yek.

Baru nak balik ni, kalau sempat nnt Rinko post yer..pasal Mess Night pon tak post lagi ahhah

XOXO, Rinko

Jiwang x? hehe

Sunday, 30 September 2012

September Ends~

Yaaa..dah sampai ke minggu terakhir September
Cepat betul masa berlalu kan?

Rasanya macam baru je masuk bulan September
But now dah nak habis dah

Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan untuk bersama yg tercinta
Suami, keluarga dan kawan-kawan

Masih lagi kuat untuk bekerja membantu keluarga

Masih lagi bernyawa untuk berbakti kepada nusa dan bangsa

Terima kasih Ya Allah

Assalamualaikum, XOXO, Rinko

Monday, 17 September 2012

Wonderful Weekend ❤

Hi all..how's ur weekend? Mesti seronok dengan org yg tersayang kan. Rinko habiskan weekend kat Penang dengan suami tercinta. Rindu sangat dengan dia hee

Hujung minggu ni Rinko datang Penang lagi..kena attend Mess Night utk Pegawai Kanan PDRM, teman suami tercinta. Nanti Rinko cover pasar Mess Night eh..okla.. I'm actually on my way to KL now..dalam bas. Doakan perjalanan Rinko selamat ye. Daaa

Sunday, 2 September 2012

Aku Rindu

Salam semua..apa khabar.Dah lama Rinko tak update blog ni huhu bersawang sikit.Sorry lah,busy sesangat dua tiga menjak ni huhu

Haaa..ni 1st time Rinko update blog guna phone..hehe mcm seronok and xsabar nak tengok result dia.

Nanti Rinko nak share pasal my Raya (walaupun dah lambat tapi raya kan sebulan!) and few more things for my dedicated followers.

Ok y'all,till my jari meet the keypad..again

XOXO, Rinko

Saje letak gambar biskut nih..memori di zaman kanak-kanak heee

Monday, 6 August 2012

1st Ramadan as a wife

Alhamdulillah, sekarang dah pun 17 Ramadan..macamana dengan Ramadan you all
I hope it is full of blessing for you and your family

Seronok sangat because this is the 1st Ramadan as a wife
Even we are far apart..perkahwinan jarak jauh la katakan
I feel so happy when he was around..at least got the chance to buka puasa together
Sahur together..kalo difikirkan kadang-kadang sedih juga
Ye la, baru kahwin and we expect our husband to be together
Tapi oleh kerana keperluan kerja, terpaksa berjauhan..kan..

Sometimes, ada la juga major meltdown..but luckily, he understands
 Kena banyak bertahan bila berjauhan 
Kena memahami, mempercayai, and always makes each other happy

Ok lah, itu je kot bebelan harini
Till my jari meet the keyboard again.. :D


Saturday, 21 July 2012

Ramadan 1433H

Assalamualaikum semua..how's ur Ramadan, i bet it is full of blessed kan?
Rasanya masih tak terlambat untuk Rinko mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadan yang penuh barakah ni, semoga ibadah kita diberkati-Nya


Itu saje hihi :D

Friday, 6 July 2012

My Wedding Review 02: My Solemnization Veil :)

Salam..
Yeay, finally got a bit chance to wrote something for my baby bloggie..heee
Yea..i'm quite..not quite actually..i'm very busy with my work..huhu lotsa new task to be done
Ok, just wanna do the review for my Solemnization veil 

Cerita disebalik kisah Veil:
I love the details kat kepala tu hehe
At first, perahsantan nak jahit sendiri (memang saya ada bakat menjahit cuma malas dan xde mesin sendiri hihi) tapi apakan daya, masa tak mengizinkan sbb masa preparation period tu, alhamdulillah Rinko dapat naik pangkat dan bertambah la tugasan kan..so xleh nak concentrate. To be honest, ada satu bulan lebih, lansung xsentuh preparation wedding uollzz..ngeri tak? ngeri kan?
Biasalah, dengan dream wedding nye, nak design itu ini nye (benda ni boleh jadi kat semua B2B ok) so..akhirnya otak dah buntu then jejalan lah Rinko ke Semua House. Malas nak fikir panjang, i went to this one Wedding planner and ask whether they provide custom made veil...and yes! they do!! I'm so happy.. cerita serba sedikit about my preferred design then letak je deposit dek non...
I was looking for something simple, ye la veil pon pakai sekali jek kan...but then..i want it to be memorable..
Simple & memorable..so yeah...i just wait until the veil is ready..
Plink!!! after one week they call me and its ready! so fast kan? excited..lepas kerja terus pergi and collect the veil..nasib office memang dekat ngan Jalan TAR tu ahah.. Ehhh lupa pulak nak credit to the boutique..
For those B2B, you may go to Roy Busana Anggun, at Ground Floor Semua house..masuk je entrance, terus ke kiri hokayy! Affordable and fast service..
Itu saja bebelan Rinko harini..harap korang sanggup dengar..heeee

P/S: My darling veil is open for rent..at affordable price, PM me for details :D

Sunday, 1 July 2012

Baby I Love You

Salam...wah lamanya Rinko tak post any entry..maaflah..banyak sangat kerja
Tambahan pula masih lagi menyesuaikan diri sebagai seorang isteri
Dan juga, banyak mendapat tugas baru kat office
Heeee

Pape pun enjoy this song yea. :)

Che'Nelle & Tee - Baby I Love You


Tuesday, 29 May 2012

My Wedding Review 01: Lovely Henna :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..
Alhamdulillah..baru harini Rinko berkesempatan nak buat review for my wedding hehe
Sangat busy since lepas reception haritu + dah start kerja balik
Macam-macam nak kena buat..hihihi...

Oklah, before wedding haritu, normal lah semua B2B akan buat survey for henna kan.
Rinko pon sama..and you know what..i booked her 1 year ago..
Lama kan? Sebab ape? Sbb Rinko berkenan sangat dengan Henna Art from Sheema Henna Artist
Sangat cantik, merah, design menarik..

My berinai session was on 10th May 2012, buat kat hotel sbb saje je nak gather BFF together
Syukur sgt my BFF datang to accompany me during the session

Khusyuk Henna Artist ni :)
Mula-mula Rinko nak pilih design ikut buku..tp rambang mata tataw nak pilih mana
So,after discuss ngan Sheema..maka dapatlah design seperti yg di atas :)
Cantik kan? Lepas cuci..wahhhh Rinko happy sangat
Sebab warna merah dia sangat menepati citarasa Rinko

Merah kan inai tu :)
 Rinko memang suggest to other B2B utk amik Sheema Henna Artist as your Henna Artist for your big day
Affordable price, friendly and sangat cool orangnye!
Boleh search kat FB - Sheema Henna Artist okie! promote nih :)

P/S:Sampai sekarang kawan-kawan puji inai tu :D





Wednesday, 23 May 2012

Wordless Wednesday #007

Alhamdulillah..semoga ikatan ini kekal hingga ke syurga ^_^

11052012 5.47pm
Credits to @anishagumi

Tuesday, 1 May 2012

Sudah bersediakah aku

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua..
Pejam celik..tinggal 8 hari Rinko nak melangkah ke alam baru
Macam-macam perasaan tahu..sampai xtahu nak cakap ape

Nervous,excited,takut semua ada..kadang-kadang xrase pape pon hado hihi
xpe lah kan..tawakkal jek..dan berdoa semuanya berjalan lancar

Alhamdulillah, so far semua persediaan dah on track
Cuma cuti ngan fitting baju sanding je belum lagi
InsyaAllah, kalo ada masa Rinko post pasal baju pengantin Rinko ehh :)
Just wanna keep it a surprise till that big day

Excited nak jadi isteri kepada si jantung hati
Dalam masa yg sama berfikir boleh ke jadi isteri yg baik pada dia
Memang lah kita tak perfect but i wanna be the best he ever had. 

Rinko harap, kawan-kawan dapat doakan kitorang ye
Eh, jemput hadir ye nanti 13 May 2012
Kat Dewan Tan Sri Mahfuz Khalid, KL
Dekat je dengan Bank Negara :)
Okie, nak titon dah lewat nih

Wednesday, 18 April 2012

Thursday, 12 April 2012

A Thousand Years

Salam semua..sorry dah lama tak update blog ni..
Dah banyak sangat sawang nye ayyooooo
Busy sangat lately..persiapan kawin pon gitu-gitu aje..

Just wanna update on one of our song choice for our big day
Really love this song..bukan sebab Twilight aje yek..
Sebab maksud lagu dia...enjoice!


Heartbeats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I’m afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow
One step closer
I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you
for a thousand more
Time stands still
Beauty
in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What’s standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer
I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more
One step closer
One step closer
I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more
And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more


Saturday, 24 March 2012

Wedding Checklist 4.0

Haa..now it cames to our Wedding Checklist 4.0. Kalau ade yang tertanya-tanya mana yang no 1,2&3, please refer to my previous entry : Wedding Checklist 1, Wedding Checklist 2, Wedding Checklist 3 :) 

It is more on your Nikah Day peepz:
  • Please sleep early and wake up early. You don't wanna look like a zombie on your Nikah Day kan?
  • Jangan lupa jamah sedikit makanan, kang x pasal-pasal ada yang pengsan time akad
  • Keep relax and steady. Kamu adalah sang puteri pada hari Nikah tu, so lets others handle for you, kan dah bahagi-bahagi tugas :)
  • Make sure your pengapit datang and help you especially to hold your valuable items
  • For those yang nikah dekat masjid, jangan lupa bawa IC dan dokumen yang patut, siapkan sehari sebelum, takde la terkejar kejar, make sure pakaian menutup aurat
  • Pay attention during khutbah Nikah by kadi..it's importante!
  • Banyakkan berselawat, dan semoga dipermudahkan segalanya
P/S: This checklist was based on helping my sisters in their wedding. So harap Rinko nyer berjalan lancar..kadang-kadang time nervous tu macam-macam boleh jadi..kan?

Satu bulan Dua minggu!

Salam semua..sorry lah dah lama tak update blog ni..busy sesangat nye pon haaa..
Errkkkss...makin lama makin banyak kerja..sampai kat rumah pon still buat kerja opis lagi
Penuh tak planner April ngan May nih huhu
Alhamdulillah, so far persiapan kahwin was on track..
semua dah book and mostly dah bayar deposit dah pon
Door gift Rinko sebelah future in law yang buat but Rinko will help them during weekends jek
Itu jek free time yang ada. Fitting baju nikah dah settle, fitting baju reception belum lagi sebab bridal nak buat 1 week before ceremony katanya. Harap-harap ok laa

1 bulan 2 minggu: Kalau nak betul-betul kira kna takeout 2 minggu tu..sbb kira nya 2 weeks in May tu tak boleh kira la kan..so tinggal la sebulan..oh my..bos pulak bagi kerja yang mostly kena habis dalam bulan 4 ngan bulan 5..now, Rinko try to figure out how to finish it off before May. 
Nampaknye, kena stay-back balik lambat atau bawak balik kerja kat rumah la
May be diorang tengok Rinko selalu habis kerja on time and ingat Rinko tak banyak kerja agaknya sebab tu diorang bagi a lots of other responsibilities to me.
Yes, I love challenges but sometimes we do have limits right?

I think i need to talk to my boss la.Since he is in Singapore, there are some people in the organization trying to take advantage of me. Alright, I've decided to discuss about this with my boss when he is around. :)

I just hope that i can do my best and i can't wait to get married! hahah
Ehh, by the way, I've made an appointment with a spa for a Bridal Package
I'll share it with you guys later eh..sebab appointmentnye pon next week :D

Ada orang tanya kenapa next week? Bukan ke awal sangat?
Ohh..kalo ikut spa tu, Rinko dah kira lambat daa..patut start 3 month before wedding.
Nantilah Rinko cerita in details ekk..something good you know! heeee

Thursday, 1 March 2012

Door Gift oOoOo Door Gift

Salam Semua..haisshhhh kalau fikir pasal doorgift memang pening kan
Ye la, kita memikirkan pasal tetamu yg datang, kira mcm appreciation la kan

Lagi pening kalau majlis dah dekat, macam Rinko yg tinggal 2 bulan lagi nih
Memang haru..

Memula minat nak wat doorgift sendiri tp bila tetiba tengok trend kerja dua bulan kebelakangan ni banyak tak hengat, terpaksa beta lupakan saja..wuwuuw...
So..survey punye survey..Rinko macam berminat kat doorgift dibawah :)



Cantik kan? Tapi rasenye yg atas tu mahallah sbb engrave kan..
Ohhh..gambar tu sume sumber dari Mr.Google :)

Oklah...Rinko nk dok decide mana satu yek..Kalo dah nnt Rinko hupdate..daaa

P/S: Berdebar juga tinggal lagi 2 bulan..aiyoooo

Sunday, 26 February 2012

#10 Things I Love About You

My version of 10 Things I Love About You

To my Yayang, this is what i love about you..actually there's lots more but this is only for 10 yea..or else i can't call it 10 things..i need to call it INFINITY!!

  1. Your Smile
  2. Your dimple
  3. Your funny jokes
  4. Your sense of fashion when i don't agree sometimes
  5.  Your passion in photography
  6. Your cute face
  7. Your caringness <--this word doesn't exist, its exist because of you haha
  8.  Your perfume smell ...its good ya noe!
  9. Your beautiful voice..its calm me and it sounds good too
  10. It is YOU!! as a whole :D

Bersawang tak?

Salam all...hihi dah lama tak post entry kan..sube tengok tu bulan February ada satu entry jek
Sorry la, Rinko bukannye malas cuma sangat busy lately..seriously..sangat busy
Especially dengan kerja-kerja opis yg melambak + persiapan wedding Rinko ni haaa

So, for those B2B, make sure kita jangan stress sbb nanti tak chantek! *tangandibahumatakeatas* hihiks

Saturday, 28 January 2012

Baju Nikah ooo Baju Nikah

Haaaa setelah penat memerah otak, survey sana, survey sini..akhirnya Rinko dah pun menempah baju nikah Rinko...waaa....finally..selepas dengar bebelan Mama sebab tinggal less than 4 month to my big day..ekekke
Ala, Rinko bukan tak nak hantar tempah  tapi Rinko x jumpe tailor yg sesuai huhuu

So i found this tailor Bak Collection, situated at Wisma Yakin, Jalan Masjid India
Tailor yang Rinko jumpe ni pon secara kebetulan jek.. actually, this tailor was meant for my Fiancee nye baju nikah coz the design of their Baju Melayu was so modern and stylish! hahha
Tengok sekali terus terpikat you... :) (Design terpaksa dirahsiakan dahulu sowie~)
Masa hantar tempahan baju nikah lelaki tu..Rinko tengok-tengok juga lah hasil jahitan diorang..
Hmm halus cara diorang jahit and Rinko terpandang satu baju perempuan yg dah siap..cantik!
Terus x fikir panjang, Rinko pun tanye kat akak yg tengok sibuk ukur kain utk baju Mr.Fiancee.
Nasib baik dia memang ada buat baju untuk perempuan juga..hilang terus pening kepala

The service was so efficient, pantas dan tepat heheh..
Akak tu friendly sangat, siap bagi suggestion lagi bila tengok kita macam terkulat-kulat nak jawab bila dia tanya design macam mana..hihi..biasa la bakal perantin ni nak macam-macam..
tapi bile tiba masa nak keluarkan idea dari otak tu..haa..tekedu sat! kikikik

Ok, done with measuring and all (sempat juga tempah baju bertandang sbb kitorang xde majlis bertandang..kira wat baju raya la tu) , chip in some deposit and all, Rinko pon pulang ngan senang hati sambil menantikan hasil dari Bak Collection. Harap semuanye menepati kehendak Rinko and En. Fiancee 



P/S: Can't wait for our 1st fitting session on 25th Feb 2012 with Bak Collection tapi...belum kurus lagi cane nih!


Book Review:Berbunga Cinta Aisyah Di Hati Rasulullah

Salam semua..happy weekend to all of you..sekejap je dah nak habis bulan January 2012 kan
Rasa macam baru je sekejap masuk New Year aritu...then nak habis bulan satu dah :)

Actually, Rinko baru habis baca satu buku nih, given by one of my BFF during my birthday. 
Rinko happy sangat dapat buku ni because even kitorang baru kenal, my bff nih juga tempat i mengadu perasaan semasa Mr.Fiancee berada dalam latihan. Mungkin sebab kitorang berada di tempat yg almost sama (tunang dia pon berada dalam latihan siap duduk kat sebelah katil Mr.Fiancee lagi hihi), 
so kitorang cepat serasi hihi. Ok, about this book, it is regarding the relationship after we get married.
Banyak juga yg Rinko belajar dari buku nih, so I wanna share some info from this book to all of you
Ilmu kena share..betul x? :D

The books :)
Setiap orang dilahir tidak sempurna, jadi kita janganlah mengharapkan mempunyai pasangan yang cukup sempurna untuk kita. yang pastinya kita harus berusaha untuk melengkapi kekurangan pasangan kita tu kan..
Apabila kita mencintai seseorang, kita seharusnya bersedia untuk menerima kelebihan dan kekurangan pasangan kita dan menghormati dirinya. Bila kita hormat orang or dalam konteks buku ni suami kita, ye lah kita amik keadaan baru kahwin, kita tak tahu perangai diorang yg betul-betul kan, so belajar untuk mengenali hati mereka, hormati dia, pasti dia akan menghormati kita kembali..betul x :)

Jangan terlalu kerap mengkritik pasangan kita sebab ia akan melahirkan satu perasaan yg kecewa pada mereka. Kita pon x suka kena kritik kan..kita seharusnya bantu pasangan kita supaya dia boleh berusaha kearah yang lebih baik..untuk kita juga nanti :)

Haaa..macam-macam lagi yang ada dalam buku ni..yg kat atas tu just rumusan dari Rinko jek ehheheh
Kalau you all nak cari buku ni, Rinko rasa ada jek kat bookstore hihi..atau kat Kedai Buku Popular 

Oklah, till my jari met Mr.Keyboard again yeh..

P/S: Thank you my BFF, u know who u are..love u a lot
Semoga persahabatan kita kekal hingga ke Jannah :)



Tuesday, 24 January 2012

Fragrances Review: Heat Rush by Beyonce

Hye all,harini macam rajin sket nak mengepost entry
Salah satu daripada sebabnye adalah Rinko sangat boring hokay!
Cuti CNY yang lalu (macam dah lama jek heheh) Rinko teman Mr.Fiancee cari barang dia
To be exact, cari kasut,perfume,baju untuk dia
Katanya perfume dia dah habis..so dia malas nk beli set
Alang-alang dah pergi KLCC kitorang pon singgah la kat SEPHORA
Fyi, Rinko suke gi SEPHORA nih, Product Advisor diorang sooo friendly

Sementara Mr.Fiancee belek-belek perfume dia (nnt Rinko wat review pasal dia nye perfume eh!)
Rinko pon gi la juge belek-belek kat rak Celebrity Fragrance
Rinko suka Celebrity Fragrance sebab its affordable and match ngan kehendak Rinko
So dah berkenan, Rinko sambar jek la Beyonce - Heat Rush nih..so sila baca review ni yek

Gambar dr pakcik Google..timekasih pakcik!
Heat Rush launched after the successful of previous edition Heat. First time Rinko bau perfume ni, rasa sangat sexy and macam bau cotton candy or jelly yang sangat sweet
I really adore the top notes yg fruity and sweet ..ada sedikit bau cherry, mango
Finishing dia ada sikit bau citrus fruit atau mcm bau pineapple gitu..manis kan?hihi

So Rinko nk carik kat internet then here is the exact ingredients in Heat Rush. *enjoice*
"Opening notes of Heat Rush start the composition with passion fruit sorbet, blood orange and Brazilian cherry. Its heart blooms with yellow tiger orchid, mango blossom and orange hibiscus, while a warm base closes with teak wood, honey amber and Rio sunset musk." 

P/S: i Love Perfume! Mr.Fiancee pon dah berjangkit suke perfume mcm Rinko kikiki

The Next Step of ⓛⓞⓥⓔ

Salam to all of you..haaa harini dah hari Rabu in 4th week of January 2012, pantas masa berlalu kan?
Tak sangka..pejam celik pjam celik dah nak habis bulan January dah
Bila dah perasan bulan January dah nak habis then tinjau ticker..warghhh tinggal lagi 3 bulan jek
Gimana sihhhh.....?

Alhamdulillah, so far all preparations are on track..tinggal yg kecik-kecik jek
Everything dah dalam schedule semua...hope everthing goes well :)

Yes, both of us can't wait to be together tapi ape-ape pon still kena sabar kan
hihi..mesti org kata gatal ekk..but we just wanna have our happy ending together
We wanna have kids, and spend our life together till the end
Memang kita hanya mampu merancang, dan Allah SWT yg menentukan
Tapi, kita juga harus berusaha ke arah kebahagian yg ingin kita kecapi kelak kan?

Tahun 2012 nih, Rinko tau ramai yg dah plan for your Next Step of ⓛⓞⓥⓔ kan? 
Mostly orang yg dekat ngn Rinko..my baby sis, my lovely bff is getting engage Si Budak Gula yg manis..
Kalo ikut schedule Rinko, mmg ada jek majlis bulan 2,3,4,5,6,8 wahh and the list goes on and on hihi
Alhamdulillah, Rinko doakan agar kalian semua berkekalan keakhirnya ye

The next step mmg mencabar and we have a lots of responsibilities, even kita baru bertunang
Time bertunang la, kita nak kenal dengan family bakal mertua, time bertunang juga kita dah mula kena jaga pergaulan kita dengan orang lain, dah mula kena jaga hati bakal keluarga kita
Dugaan bertunang memang banyak,tapi bawakkan berbincang

Bila dah kahwin, sebagai isteri kita kena patuh arahan suami, patuh perintah agama, hormat kedua-dua keluarga, jaga maruah suami and macam-macam lagi. Kalau di fikirkan mampu atau tidak kita nak hadapi semua tu, 
of course semua kata susah, tapi kita kena cuba.

Oklah, macam dah panjang sangat jek, hihi takut pening pulak you all nak baca
Pape pon all the best yah!


P/S: Semakin dekat tarikh itu semakin nervous dibuatnye *nervous*