Saturday, 20 July 2013

My Pregnancy #1 : Alhamdulillah we are Pregnant!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera readers!, 

Alhamdulillah, i am now officially pregnant. Lepas buat UPT sendiri, Rinko bagi tau hubby on the dot dan dia happy sangat-sangat. Terharu bila kita dapat gembirakan hati suami. Lagi-lagi bila kitorang ni berjauhan, sorang kat KL sorang kat Penang, PJJ Marriage la katakan

Hubby pesan jangan lupa sujud syukur dan jaga diri baik-baik
Dia pun pesan jangan lasak sgt sbb dia tau bini dia ni kuat terkinja-kinja hahah
Haaa sambung balik cerita, since UPT positive, Rinko tatau nak buat ape, so jumpa pacik Google and bertanyalah kat org-org yg dh ada experience. Ye la, tatau nak buat apa kan..

So, kami decide nak pergi confirmkan pregnancy, jumpa doctor and my BFF suggest pergi kat Klinik Kita. Baru la tau Klinik Kita ada service Gynae hiks hiks.
Hubby pon try apply cuti, just to accompany me to the clinic..terharu wohh
Nasib baik dapat so, 9 July kitorang pon pergi la jumpa doktor.

Doc confirm yg we are pregnant! Alhamdulillah and buat scan, xnampak pape kecuali kantung je.
EDD (Estimated Due Date) 27 Feb 2014. 



Rinko & hubby harap korang dapat doakan kami selamat hingga ke akhirnya ye :)

XOXO

Wednesday, 17 July 2013

Perjalanan TTC #4 : Ya Allah, permudahkanlah

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah, jika benar rezeki ini untukku, maka permudahkanlah
Lindungilah dia dari sebarang perkara yang tidak diingini
Kuatkanlah tubuh badannya, sempurnakanlah sifatnya
Jadikanlah dia seorang anak yang taat pada perintah-Mu, Rasul-Mu dan kedua ibu bapanya


1st UPT 24062013

Tuesday, 16 July 2013

Perjalanan TTC #3 : Conception?

Assalamualaikum readers,

Rasanya masih tak terlambat untuk Rinko wish 'Selamat Berpuasa' kan?
Busy sangat lah lately, sampai dah bersawang dah blog ni

Just nak share pasal 'CONCEPTION' mana lah tahu ada yg tak faham kan :)

Conception is the onset of a pregnancy in the reproductive process. 
Exactly when it happens in that process has been debated, but the biological definition of conception is usually accepted as the onset of pregnancy that begins when the fertilized cell (blastocyst) implants itself in the lining of the womb of the mother (called the endometrium).

Maksudnya ia adalah proses dimana telur yg telah disenyawakan melekat ke dinding rahim..
To make it simple la kan..hehe

Oklah..nanti Rinko share lagi..nak sambung buat kerja la pulak..ekkekeek