Friday, 20 December 2013

My Pregnancy #3: Buku Pink! ehhh Merah?

Assalamualaikum semua..

Sorry lah kebelakangan ni memang rasa nak menulis dalam blog macam kurang jek
Ditambah pula dengan kerja yang menimbun kat office tu
Dan juga cuba adapt dengan keadaan diri yang semakin berubah ni hihi
Jarang sangat-sangat dapat update blog nih haaa..
To all followers (mcm ramai sgt nye pon haaa hihi) sorry dan teruskan membaca

Ohh yea, talking about buku pink, xde lah wajib buka buku kalau plan nak bersalin kat private hospital, tapi wajib buka kalau nk bersalin kat government hospital.
Tapi untuk langkah berjaga-jaga, better bukak buku pink ni sbb kita tak tahu what happens in furure kan. Mana lah tau dok berjalan-jalan tetiba nak beranak then the only options ada government hospital jek kan. 

Procedure nak buka pon senang, just walk in, buat appointment kat Klinik Ibu & Anak tu,
cakap nak buat buku pink. Diorang akan bagi date utk appointment. antara benda yg korang kena bawak masa appointment nanti;

  1. Salinan I/C (Suami & Isteri)
  2. Salinan & Original Copy Sijil Nikah
  3. Salinan Bil Air/Api utk check alamat rumah
Haa, ada yg tanya nak buat ape alamat rumah tu
Alamat tu utk diorang check rumah kitu tu di kawasan mana. Untuk pengetahuan korang, nurse2 ni berkhidmat ikut kawasan. Dari start korang preggy smpai lah lahir baby tu nanti diorang akan followup. Senang kan? okla penat membebel hikhik



XOXO, Rinko

Friday, 23 August 2013

My Pregnancy #2: Heartbeat

Salam readers! How are you today? Hopefully you are doing fine. For those yg masih TTC, jgn mengalah, teruskan usaha. Jgn stress2 ye. In shaa Allah ada rezeki nanti. 
Harini Rinko nak share on my 2nd checkup, on 9 weeks. Kalau ikut calculation sendiri  
masa ni baru 9w 1d tapi bila check doctor jd lain pulak. 
Alhamdulillah, masa ni dh boleh dengar heartbeat baby dh. Dup dap dup dap. Perasaan masa tu, xterkata apa..since pergi checkup sensorang..hubby jauh huhu. Masa ni baby dh form tp bukan fully complete. Yg nmpak mcm besar tu kepala dia and yg mcm ekor tu kaki 
Yang kantung besar tu kita punya kantung la heee. Then doc buat next appointment after raya. Doakan kami semua sihat ye :)



Saturday, 20 July 2013

My Pregnancy #1 : Alhamdulillah we are Pregnant!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera readers!, 

Alhamdulillah, i am now officially pregnant. Lepas buat UPT sendiri, Rinko bagi tau hubby on the dot dan dia happy sangat-sangat. Terharu bila kita dapat gembirakan hati suami. Lagi-lagi bila kitorang ni berjauhan, sorang kat KL sorang kat Penang, PJJ Marriage la katakan

Hubby pesan jangan lupa sujud syukur dan jaga diri baik-baik
Dia pun pesan jangan lasak sgt sbb dia tau bini dia ni kuat terkinja-kinja hahah
Haaa sambung balik cerita, since UPT positive, Rinko tatau nak buat ape, so jumpa pacik Google and bertanyalah kat org-org yg dh ada experience. Ye la, tatau nak buat apa kan..

So, kami decide nak pergi confirmkan pregnancy, jumpa doctor and my BFF suggest pergi kat Klinik Kita. Baru la tau Klinik Kita ada service Gynae hiks hiks.
Hubby pon try apply cuti, just to accompany me to the clinic..terharu wohh
Nasib baik dapat so, 9 July kitorang pon pergi la jumpa doktor.

Doc confirm yg we are pregnant! Alhamdulillah and buat scan, xnampak pape kecuali kantung je.
EDD (Estimated Due Date) 27 Feb 2014. 



Rinko & hubby harap korang dapat doakan kami selamat hingga ke akhirnya ye :)

XOXO