Friday, 20 December 2013

My Pregnancy #3: Buku Pink! ehhh Merah?

Assalamualaikum semua..

Sorry lah kebelakangan ni memang rasa nak menulis dalam blog macam kurang jek
Ditambah pula dengan kerja yang menimbun kat office tu
Dan juga cuba adapt dengan keadaan diri yang semakin berubah ni hihi
Jarang sangat-sangat dapat update blog nih haaa..
To all followers (mcm ramai sgt nye pon haaa hihi) sorry dan teruskan membaca

Ohh yea, talking about buku pink, xde lah wajib buka buku kalau plan nak bersalin kat private hospital, tapi wajib buka kalau nk bersalin kat government hospital.
Tapi untuk langkah berjaga-jaga, better bukak buku pink ni sbb kita tak tahu what happens in furure kan. Mana lah tau dok berjalan-jalan tetiba nak beranak then the only options ada government hospital jek kan. 

Procedure nak buka pon senang, just walk in, buat appointment kat Klinik Ibu & Anak tu,
cakap nak buat buku pink. Diorang akan bagi date utk appointment. antara benda yg korang kena bawak masa appointment nanti;

  1. Salinan I/C (Suami & Isteri)
  2. Salinan & Original Copy Sijil Nikah
  3. Salinan Bil Air/Api utk check alamat rumah
Haa, ada yg tanya nak buat ape alamat rumah tu
Alamat tu utk diorang check rumah kitu tu di kawasan mana. Untuk pengetahuan korang, nurse2 ni berkhidmat ikut kawasan. Dari start korang preggy smpai lah lahir baby tu nanti diorang akan followup. Senang kan? okla penat membebel hikhik



XOXO, Rinko

Friday, 23 August 2013

My Pregnancy #2: Heartbeat

Salam readers! How are you today? Hopefully you are doing fine. For those yg masih TTC, jgn mengalah, teruskan usaha. Jgn stress2 ye. In shaa Allah ada rezeki nanti. 
Harini Rinko nak share on my 2nd checkup, on 9 weeks. Kalau ikut calculation sendiri  
masa ni baru 9w 1d tapi bila check doctor jd lain pulak. 
Alhamdulillah, masa ni dh boleh dengar heartbeat baby dh. Dup dap dup dap. Perasaan masa tu, xterkata apa..since pergi checkup sensorang..hubby jauh huhu. Masa ni baby dh form tp bukan fully complete. Yg nmpak mcm besar tu kepala dia and yg mcm ekor tu kaki 
Yang kantung besar tu kita punya kantung la heee. Then doc buat next appointment after raya. Doakan kami semua sihat ye :)



Saturday, 20 July 2013

My Pregnancy #1 : Alhamdulillah we are Pregnant!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera readers!, 

Alhamdulillah, i am now officially pregnant. Lepas buat UPT sendiri, Rinko bagi tau hubby on the dot dan dia happy sangat-sangat. Terharu bila kita dapat gembirakan hati suami. Lagi-lagi bila kitorang ni berjauhan, sorang kat KL sorang kat Penang, PJJ Marriage la katakan

Hubby pesan jangan lupa sujud syukur dan jaga diri baik-baik
Dia pun pesan jangan lasak sgt sbb dia tau bini dia ni kuat terkinja-kinja hahah
Haaa sambung balik cerita, since UPT positive, Rinko tatau nak buat ape, so jumpa pacik Google and bertanyalah kat org-org yg dh ada experience. Ye la, tatau nak buat apa kan..

So, kami decide nak pergi confirmkan pregnancy, jumpa doctor and my BFF suggest pergi kat Klinik Kita. Baru la tau Klinik Kita ada service Gynae hiks hiks.
Hubby pon try apply cuti, just to accompany me to the clinic..terharu wohh
Nasib baik dapat so, 9 July kitorang pon pergi la jumpa doktor.

Doc confirm yg we are pregnant! Alhamdulillah and buat scan, xnampak pape kecuali kantung je.
EDD (Estimated Due Date) 27 Feb 2014. 



Rinko & hubby harap korang dapat doakan kami selamat hingga ke akhirnya ye :)

XOXO

Wednesday, 17 July 2013

Perjalanan TTC #4 : Ya Allah, permudahkanlah

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah, jika benar rezeki ini untukku, maka permudahkanlah
Lindungilah dia dari sebarang perkara yang tidak diingini
Kuatkanlah tubuh badannya, sempurnakanlah sifatnya
Jadikanlah dia seorang anak yang taat pada perintah-Mu, Rasul-Mu dan kedua ibu bapanya


1st UPT 24062013

Tuesday, 16 July 2013

Perjalanan TTC #3 : Conception?

Assalamualaikum readers,

Rasanya masih tak terlambat untuk Rinko wish 'Selamat Berpuasa' kan?
Busy sangat lah lately, sampai dah bersawang dah blog ni

Just nak share pasal 'CONCEPTION' mana lah tahu ada yg tak faham kan :)

Conception is the onset of a pregnancy in the reproductive process. 
Exactly when it happens in that process has been debated, but the biological definition of conception is usually accepted as the onset of pregnancy that begins when the fertilized cell (blastocyst) implants itself in the lining of the womb of the mother (called the endometrium).

Maksudnya ia adalah proses dimana telur yg telah disenyawakan melekat ke dinding rahim..
To make it simple la kan..hehe

Oklah..nanti Rinko share lagi..nak sambung buat kerja la pulak..ekkekeek 

Tuesday, 11 June 2013

Perjalanan TTC #2 : Klinik Dr. Hamid Arshat

As Salam dear viewers,

Kita sambung perihal TTC kami. Alhamdulillah, result SA suami ok, great! haha
Then we proceed to Klinik Dr. Hamid Arshat. As per previous post, memang susah juga nak book appointment kat klinik ni, since ramai yg suggest this clinic so, bersyukur dapat gak book appointment. Walaupun dengan 2nd doctor, Dr. Aimi.

Our 1st appointment on 3rd June 2013, punyalah awal keluar rumah sbb takut sesat, hehe. We reach Plaza Damansara around 8.30 am, minum-minum jap kat mamak bawah then naik ke klinik. Letak IC laki-bini kat reception then duduk kat bilik yg ada tv dan sofa empuk.

Harini Dr. Hamid xde, g bercuti katanya. So sementara tunggu Dr. Aimi, kitorang melepak dulu dalam bilik tv tu sambil feeling-feeling nervous huhu. Pastu dengar nurse panggil nama, g jumpa nurse utk soal jawab, timbang berat, check blood pressure, etc. Kiranya kena bagitahu info utk letak dalam file lah. Huh! Berat ai naik~

Tak lama lepas tu, Dr. Aimi panggil masuk, dup dap dup dap jantung ni ha. 1st sekali dia tengok result SA suami. Dia terangkan in details (sbb kat lab diorang x terangkan detail apekebenda dalam result tu) so hubby's xde pape masalah.

Then dia tanya my period cycle regular ke tak, pernah amik pil kesuburan atau tak. Nasib baik dalam iPhone ada buat Menstrual Calendar tu...information amat berguna hokey! Lepas tanya itu ini, doc suruh masuk bilik scan. Ingatkan kena scan perut jek sekali kena buat vaginal scan la pulak sebab nak tahu condition rahim dan ovari.

Erkss nasib baik yg buat tu Dr.Aimi, doc perempuan xde la segan sgt (segan jugak la) huu doc check alhamdulillah kedua-dua ovari normal, size normal, rahim pun normal tp masa dia check tu rasa mcm ngilu-ngilu sket la huhuh and since masa i dtg ni my day-12, doc ada nampak telur gitu hehe. Sape nak faham pasal vaginal scan leh check SINI

Lepas scan, dia bagi consultation n xnk kacau my cycle ni, but dia arrange for HSG utk check whether saluran kita ni tersumbat atau x. This treatment only started after our day 9 or 10 bila period kering. Next time, kalau period 1st day terus call klinik Daya kt DBKL KL utk wat HSG. 

Pastu Rinko dpt ubat utk makan. Folic acid, habbatussauda ngn Prenavit utk dimakan sebagai persediaan nk preggy nnt hehe. 

Oklah, nanti Rinko share lagi ye. Kang boring la pulak hehe 

Monday, 27 May 2013

Perjalanan TTC #1

Dear readers, setelah penat buat research and bertanya sana-sini Rinko and hubby decided to go for a checkup on both conditions infertiliti iaitu kesuburan. Since we are always away from each other and biasa lah org baru kawin (dh setahun dh pun) sometimes kita xsure cara kita betul ke x..or are our condition is healthy enough to conceive. 

For those yg nk tahu ape itu TTC, it mean Trying To Conceived (TTC) hehe. It doesn't mean i xpnah nak mencuba sebelum ni cuma belum smpai rezekinya :)

Ok sambung. Few of colleague suggested to go to LPPKN but i found out the appointment would take around 6 month so we decided to meet Dr.Hamid Arshat. Ramai yg suggest Dr. Hamid and my cousin pun ada yg jumpa dia for IVF dan berjaya..alhamdulillah. Setelah 3 hari try call akhirnya berjaya juga call semalam 270513, book and appointment on 3rd June. Tp dpt 2nd doctor which is Dr. Aimi sbb Dr. Hamid's schedule was fully booked till October 2013. 

We was adviced to go for Semen Analysis (hubby) and bring the results during the appointments. Nasib baik hubby cuti seminggu and dapat extend cuti kalo tak...huhu. For ur info, the test for wifey xkan start selagi xde test result from hubby side. Wifey side remeh sket, banyak step tapi kita kena sabar dan terus berusaha. 

Kitorg xtau nk wat SA test tu kat mana, then nurse suggest buat kat Pathlab Jalan Pudu. Layanan staff dia baik dan peramah. With the payment of RM35(murah kan?) my hubby do the test and we just need to wait for the result this Thursday. Ya Allah, semoga semuanya ok je huhu. 

Oklah, itu je nak update. Nanti kalau ada pape Rinko share eh. 

P/S: Nervous pulak tunggu result..fuhhhh

Super gorgeous!!

Salam semua..diharap semuanya sihat yek. Rinko sihat, alhamdulillah cuma tersangatlah busy dengan jadual harian sebagai org makan gaji hehe

Dah lama juga tak post kat sini, bukan xnak tapi busy sesangat.. 

Alhamdulillah sudah setahun usia perkahwinan Rinko dan suami. Bila? To be exact 11 May yg lepas. Mesti ramai yg tanya dh ada isi ke belum? Buat masa ni rezeki itu masih belum milik Rinko dan suami..kami masih berusaha. Yup, ramai yg kata usia perkahwinan masih baru dan jgn difikirkan sangat, tp dalam situasi Rinko yg jauh dari suami (kahwin pjj la katakan) kehadiran cahayamata mmg paling ditunggu..

Kadangkala, memang hati ni terpalit juga rasa iri bila melihat rakan-rakan post gambar baby tp nak buat mcm mana kan. Cuba tenangkan diri dan ingat 'Janji Allah itu pasti' hehe

Ok, from now onwards my post akan diselitkan dengan kisah kami bersama, perjalanan hidup kami, dan segalanya tentang kami..melainkan it stated otherwise hehe 

Thanks for following dan harap anda terhibur! 

P/S: Congratulations to my lil sis, she's pregnant! And i'm gonna be the super gorgeous aunty hehe


Thursday, 2 May 2013

It's May!!

Assalamualaikum readers! Dah lama Rinko tak mengaruk kat sini kan? Sorry, busy sangat2..macam-macam tugas yg perlu diselesaikan.

Sedar tak sedar dah masuk bulan May dah kan..and you know what..this is our 'Love Month'! Hehe

So far xde plan pape since hubby belum stand down dr tugasan dia mempertahankan kedaulatan negara..ecewahhh (dia x p Lahad Datu tau jgn salah sangka) :)

Tunggulah mcm mana nanti..harap dia dapat bercuti..dah sebulan x ketemu nih huu..Nak buat macam mana kan dh pjj.

Oklah, nnt kalau free Rinko post lagi yea..

Till jari bertemu keypad..XOXO

Sunday, 31 March 2013

Speechless~


Mohon dimakbulkan Ya Allah.

"Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi". (Al-Anbiyaa', Ayat 89).

"Wahai Tuhanku!Kurniakanlah kepadaku dari sisimu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau Sentiasa Mendengar (Menerima) do'a". (Ali-Imran, Ayat 38)

Tuesday, 12 February 2013

Fragrances Review : Flora by Gucci

As Salam and Holla all,

OMG this is my first entry for 2013..dah lama tak post kat my lovely blog ni
Sorry viewers (eleh perasan retis lak hihi) i'm quite busy tak hingat dunia fuhhh *_*

Tanpa melengahkan masa, jom kita review pasal this wonderful sophisticated perfume : 
Flora by Gucci yang wangi gilaa...aaaaa...totally my next target..hoyeahhh!

Gambar ehsan dari pakcik Google

At first, ingatkan bau dia truly floral but guess what, i'm wrong!

Nice floral scent without being too overpowering. Very feminine and the kind of fragrance you can wear everyday. I love the bottle too.
The notes are: Citrus Accord, Peony, Rose, Osmanthus Flower, Pink Pepper, Sandalwood.

You can notice the tangy citrusy mandarin accord & peony smell once you spray the perfume and a bit of rose & osmanthus as the heart notes. I think the floral smell came from rose & osmanthus + peony even though it is not visible enough. They blend together to make it smell warm and fruity. It is light enough to wear to work but also sophisticated enough for a night out. I would prefer to have the EDP version because i think the smell are more focused and it last longer on me. I've tried it over the counter at Sogo, around 2pm and i still can smell it masa dah balik, sampai rumah around 10pm. Fall in love bila memula spray..syok kan?

For those yang nak beli harga kat counter x ingat but RM300 plus+ la wuhh..that's why i said its my next target hehe.. Comes in two bottle black cap with black bow is EDT, gold cap with black bow is EDP. Jangan salah pilih naa..hiks ^_^

Till then, adios, XOXO, Rinko

P/S: I am a perfume addict. Don't kill me.