Daisypath Anniversary tickers

Sunday 18 September 2011

Masak-Masak: Lala Goreng Belacan :)

Hi allz..dah lama Rinko x update blog..agak busy disitew hihiks
Ni 1st time nak ltak entry resipi-resipi ni..saje jek nak share
Mana la taw sedap pulak kan.

So resipi hari ni (xde la arini,dah lama dah masak tp br nk post ngeee) adalah Lala Goreng Belacan

Ok x?hihih
Bahan-bahannye :)
  • 500gms Lala (selalu kalo kat rumah Rinko nih kitorang masak dekat 1kg..semua hantu Lala!) 
  • Halia (sebesar ibu jari)
  • 7 batang Serai (diracik halus-halus sebelum diblend hingga hancur)
  • 1/2 buku belacan
  • 6 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih 
  • Beberapa ulas cili api (depends u all nak pedas mcm mane)
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya :)
  • Cuci Lala hingga bersih, toskan dan letak ditepi 
  • Blend kan Halia, Serai,Belacan, Cili Api, Bawang Merah dan Bawang Putih
  • Setelah selesai semuanye, masukkan minyak, setelah beberapa minit masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi
  • Setelah naik bau, masukkan Lala dan goreng sehingga masak :)
P/S:
Mesti ada yg perasan, Rinko xde mention pasal garam kan. Memang saje Rinko xletak garam sebab Lala and other seafood biasenye dah ada kandungan garam yg tersendiri, then Rinko pon ada letak belacan kan..so it balanced up la rasa dia..so, try taw. Kalau nak kuah dia pekat, letak bawang merah tu lebih sket.Happy cooking!

No comments:

Post a Comment